Περασμένες μου αγάπες – Perasmenes mou agapes
Στίχοι: απαγιαννοπούλου Ευτυχία
Μουσική: Χιώτης Μανώλης
Ρυθμός: Ρούμπα
Δρόμος: Χιτζάζ ματζορε
Τονικότητα: Σολ+ (αντρικός) , G (male)
- ΒΙΝΤΕΟ - VIDEO
- ΣΤΙΧΟΙ - LYRICS
Περασμένες μου αγάπες
Μουσική: Χιώτης Μανώλης
Στίχοι: Παπαγιαννοπούλου Ευτυχία
Περασμένες μου αγάπες
όνειρα που σβήσατε.
Με το πέρασμα του χρόνου
την ανάμνηση του πόνου
στην καρδιά μου αφήσατε.
Περασμένες μου αγάπες
όνειρα που σβήσατε
Για δυο μάτια για δυο χείλια
κάποτε ξενύχτησα.
Ένιωσα ανατριχίλα
μέχρι της καρδιάς τα φύλλα
σαν τα πρωτοφίλησα.
Για δυο μάτια για δυο χείλια
κάποτε ξενύχτησα
Περασμένες μου αγάπες
του καιρού χαλάσματα,
όσο μακριά κι αν πάτε
στη ζωή μου τριγυρνάτε
σαν χλωμά φαντάσματα.
Περασμένες μου αγάπες
του καιρού χαλάσματα.
- ΜΟΥΣΙΚΗ - AUDIO
- ΡΥΘΜΟΣ - RHYTHM
Η Ρούμπα είναι ένας αστικός χορός που έγινε διεθνώς γνωστός από τις αρχές του 20ου αιώνα. Φέρεται να είναι επηρεασμένος από αφρικάνικούς χορούς και να σχετίζεται με το είδος της αφρό-κουβανικής μουσικής.
Ο χορός ρούμπα φέρεται με δύο εκδοχές (παραλλαγές): α) σε αργό ρυθμό, (γιάμπου ή γιαμπού) που βασίζεται στο κουβανέζικο αργό “σον” και β) στο γρήγορο ξέφρενο βραζιλιάνικο ρυθμό (γκούα-γκουάνκο). Τα βήματα και στις δύο εκδοχές είναι τα ίδια, η διαφορά τους είναι μόνο στο λίκνισμα των γοφών διατηρώντας όμως το κορμί και στις δύο περιπτώσεις ίσιο.
Οι μουσικές επιρροές της ρούμπας είναι από την μουσική των αφρικανών σκλάβων στην Κούβα και την μουσική των Ισπανών. Η Ρούμπα αναπτύχθηκε στην περιοχή της Αβάνας και Ματανζάς στο τέλος του 19ου αιώνα. Επειδή ήταν ένας πολύ ενεργητικός αφρό-κουβανικός χορός, συχνά απαγορεύονταν ως επικίνδυνος στους σκλάβους που τον χόρευαν. Η Ρούμπα χορεύεται σήμερα κυρίως στην Κούβα.
Τα βασικά στυλ Ρούμπας είναι το Γιάμπου (Yambú) που είναι το πιο παλιό και αργό στυλ και χορεύεται κυρίως από άτομα μεγάλης ηλικίας, το Γκουαγκουάνκο (Guaguancó) που είναι το πιο διαδεδομένο στυλ και χορεύεται σε γρήγορους έντονους ρυθμούς, όπως και το στυλ Κολομβίας (Columbia)
Οτι γραφει το Βικιπαίδεια !!!
- ΔΡΟΜΟΣ - SCALE
Περιγραφή αναλυτικά του δρόμο Χιτζάζ
Ο δρόμος Χιτζάζ είναι ένας από τους δρόμους που χρησιμοποιούνται στην ελληνική λαϊκή μουσική. Πήρε την ονομασία του από την ομώνυμη περιοχή της Αραβίας (الحجاز). Στις μουσικές παράδοσεις της Ανατολικής Μεσογείου, ο όρος Χιτζάζ καλύπτει μια οικογένεια χρωματικών τρόπων με κύριες εκδοχές, μεταξύ άλλων, τα Χιτζάζ, Χουμαγιούν, Χιτζασκιάρ, Ουζάλ.
ΡΕ – ΜΙb – ΦΑ# – ΣΟΛ – ΛΑ – ΣΙb – ΝΤΟ – ΡΕ
Τα διαστήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Η-ΤΡ-Η-Τ-Η-Τ-Τ. Βάσει αυτών, μπορούμε να «κατασκευάσουμε» το Χιτζάζ από όλους τους τόνους.
Ο τρόπος (δρόμος) ο οποίος παρουσιάζεται στο παραπάνω συγκερασμένο παράδειγμα, παρόλο που συχνά συμβαίνει να καλείται Χιτζάζ, στην δόκιμη ορολογία που έχει καθιερωθεί για την Αραβική μουσική δεν αντιστοιχεί στο «καθαρό» Χιτζάζ, αλλά στο Χιτζάζ-Χουμαγιούν. Σε αυτό ανήκουν χιλιάδες τραγούδια μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά, τα:
- Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι (Απ. Καλδάρα)
Το «καθαρό» Χιτζάζ διαφέρει στο ότι περιέχει σι στην ανάβαση και σιb στην κατάβαση (όπως, για παράδειγμα, στο «Ξημερώνει και βραδιάζει» του Τσιτσάνη).
Όλα σχεδόν τα παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια παρουσιάζουν συμπεριφορά Χουμαγιούν ή είναι ολοκληρωτικά σ’ αυτόν τον τρόπο. Αντιθέτως, τραγούδια σε καθαρό Χιτζάζ σπανίζουν αλλά σε αρκετά παρατηρείται η συμπεριφορά Χιτζάζ σε ανοδικές κινήσεις.
Το Χιτζασκιάρ διαφοροποιείται εμφανώς από το Χιτζάζ και το Χουμαγιούν στο ότι, αντί για ένα, περιέχει δύο τετράχορδα Χιτζάζ και η δομή που προκύπτει είναι Η-ΤΡ-Η-Τ-Η-ΤΡ-Η, επομένως η κλίμακα που θα προέκυπτε από ρε είναι
- ρε-μιb-φα#-σολ-λα-σιb-ντο#-ρε
(όπως, για παράδειγμα, στην άτακτη του Βαμβακάρη).
Η μουσική έκταση όλων των τρόπων κατά την κλασσική ανατολική αντίληψη δεν είναι μία οκτάβα όπως τους παρουσιάζομε εδώ, αλλά δύο οκτάβες και μία μεγάλη δευτέρα. Δεν είναι υποχρεωτικό όμως να επαναλαμβάνονται οι ίδιες νότες και στις δύο οκτάβες, γιατί τα υποκείμενα και υπερκείμενα της κεντρικής οκτάβας τετράχορδα μπορεί να είναι διαφορετικού γένους και δομής.
Ντο – Ρεb – Μι – Φα – Σολ – Λαb – Σιb – Ντο
ρε – μιb – φα# – σολ – λα – σιb – ντο – ρε
μι – φα – σολ# – λα – σι – ντο – ρε – μι
φα – σολb – λα – σιb – ντο – ρεb – μιb – φα
σολ – λαb – σι – ντο – ρε – μιb – φα – σολ
λα – σιb – ντο# – ρε – μι – φα – σολ – λα
σι – ντο – ρε# – μι – φα# – σολ – λα – σι
Παρουσίαση του δρόμου Χιτζάζ σε πεντάγραμμο

Παρουσίαση του δρόμου Χιτζάζ απο τον Χρήστο Νικολόπουλο
Παρουσίαση του δρόμου Χιτζάζ
- ΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ - TONALITY
Περασμένες μου αγάπες – Perasmenes mou agapes
Γυναικειος Ντο+ , Αντρικός Σολ+
Η λέξη τονικότητα έχει τις έννοιες του: ‘’ τόνου μιας κλίμακας’’ του ‘’ τονικού μουσικού συστήματος’’ και πως ένα μουσικό κομμάτι περιφέρεται γύρω από το τονικό κέντρο.Στη μουσική ως τονικότητα ορίζεται η οργάνωση της μελωδίας γύρω από ένα τονικό κέντρο. Στην περίπτωση μας, όταν αναφερόμαστε για τονικότητα, θα αναφερόμαστε είτε στην κλίμακα στην οποία είναι χτισμένη η μελωδία είτε στην τονικότητα (ή όπως και αρκετοί, ακόμα και το παραπάνω on line λεξικό -λανθασμένα!! στο κλειδί ) ενός μουσικού οργάνου.
Ένα μουσικό κομμάτι γραμμένο σε τονικότητα ματζόρε βασίζεται στην κλίμακα ματζόρε και ένα μουσικό κομμάτι γραμμένο σε τονικότητα μινόρε βασίζεται στην κλίμακα μινόρε.
- OUR SPONSORS
- SOURCE
- Wikipedia: Bouzouki
- Youtube: Bouzoukispace