Οι γλάροι – Oi glaroi
Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης
Μουσική: Νίκος Μεϊμάρης
Ρυθμός: Καλαματιανός
Δρόμος: Αρμονικό μινορε
Τονικότητα: Ρε- (αντρικός) , Dm (male)
- ΒΙΝΤΕΟ - VIDEO
Please sign up for access to all video lesson songs. $29.99Read more
- ΣΤΙΧΟΙ - LYRICS
Οι γλάροι
Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης & Σπύρος Περιστέρης
Μουσική: Νίκος Μεϊμάρης
- Πάνος Γαβαλάς & Βούλα Γκίκα
Ξεκινάμε, πάμε μακριά
Σ’ άλλα μέρη, σ’ άγνωστα νερά
Στο μουράγιο μένεις μόνη εσύ
Πάντα ο νους μου θα `ναι στο νησί
Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει
Κι από τα μάτια σβήνει η στεριά
Μες στα κατάρτια πετούνε οι γλάροι
Κι εγώ σου λέω «έχε γεια»
Γύρω γύρω η θάλασσα γυαλί
Μα η σκέψη μου έμεινε θολή
Λάμπει ο ήλιος τώρα από ψηλά
Στο μυαλό μου έρχονται πολλά
Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει
Κι από τα μάτια σβήνει η στεριά
Μες στα κατάρτια πετούνε οι γλάροι
Κι εγώ σου λέω «έχε γεια»
Πέλαγος θα σκίσω μακρινό
Θάλασσα να βλέπω κι ουρανό
Μα η συντροφιά μου θα `σαι εσύ
Πάντα ο νους μου θα `ναι στο νησί
- ΜΟΥΣΙΚΗ - AUDIO
- ΡΥΘΜΟΣ - RHYTHM
Είναι ένας ελληνικός παραδοσιακός χορός που ανήκει στο είδος χορού συρτός. Στη βασική του μορφή έχει δώδεκα βήματα, από τα οποία τα επτά πρώτα είναι προς τα εμπρός και τα υπόλοιπα πέντε επί τόπου Δημοφιλέστατος δημοτικός χορός, που λέγεται και ίσος ή συρτός, με πανάρχαιες ελληνικές ρίζες. Άγνωστος είναι ο δημιουργός του. Το όνομα του προέρχεται από την Πελοπόννησο, όπου και δημιουργήθηκε. Πολλές όμως είναι οι θεωρίες που διατυπώθηκαν για την αρχαία του προέλευση. Αυτή φαίνεται από απεικονίσεις σε αγγεία, καθώς επίσης και από τοιχογραφίες που παρουσιάζουν μερικά χαρακτηριστικά του βήματα ή φιγούρες. Το ότι οι χορευτές κρατούν ο ένας τον καρπό του άλλου, μας βοηθάει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο καλαματιανός έχει κάποια σχέση με κάποιον από τους χορούς των αρχαίων προγόνων μας. Ο ευχάριστος ρυθμός του και τα απλά βήματά του τον καθιέρωσαν σαν τον δημοφιλέστερο Ελληνικό χορό και χορεύεται σε όλη την Ελλάδα από άνδρες και γυναίκες. Τα βασικά βήματα του είναι 12 και χορεύονται ταυτόχρονα από όλους τους χορευτές. Δίνει την ευκαιρία στον χορευτή που σέρνει τον χορό να κάνει πολλούς αυτοσχεδιασμούς. Στην αρχή όλοι οι χορευτές σχηματίζουν κύκλο και βλέπουν το κέντρο του. Τα πόδια τους είναι σε θέση προσοχής, και κρατιούνται μεταξύ τους από τους καρπούς ή με τα μαντήλια.
Ο ρυθμός του καλαματινού είναι 7σημος, δηλαδή με μέτρο 7/8.
Ο καλαματιανός είναι ο πιο γνωστός και πιο αγαπητός χορός στην Ελλάδα και παντού όπου υπάρχουν Έλληνες. Είναι μια μεγάλη προσφορά της Καλαμάτας στο νεοελληνικό πολιτισμό. Για να καταλάβουμε, όμως, το χαρακτήρα, την προέλευση και την ποιότητα του Καλαματιανού χορού, πρέπει να γνωρίσουμε πρώτα, τι είναι «συρτοί» χοροί, γιατί σε αυτούς ανήκει ο καλαματιανός. Γενικά, ο συρτός χορός είναι ο πιο διαδομένος και συνηθισμένος χορός των Νεοελλήνων. Από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η σεμνότητα στις χορευτικές κινήσεις και η αρχαία λατρευτική καταγωγή του. Για τη σεμνότητα και την αρμονικότητα, η εκτέλεση του συρτού χορού γίνεται από πολλούς μαζί χορευτές και χορεύτριες, που είναι πιασμένοι από τα χέρια και χορεύουν σε σχήμα κύκλου. Διαπιστώνει κανείς ότι είναι ένας χορός «κυκλικός» ή «κύκλιος», όπως οι ανάλογοι αρχαίοι ελληνικοί χοροί. Ο πρώτος του χορού, ο κορυφαίος, λέγεται σήμερα «μπροστινός» και είναι αυτός που «σέρνει το χορό». Είναι ο μόνος, που αυτές τις στιγμές έχει ιδιαίτερη τιμή, αλλά και ο μόνος που μπορεί να έχει χορευτικές πρωτοβουλίες, που οι άλλοι πρέπει να παρακολουθούν και να ακολουθούν. Τον «μπροστινό» διαδέχονται κάθε τόσο άλλοι, και έτσι όλοι οι χορευτές αλλάζουν στην τιμητική θέση και στις χορευτικές πρωτοβουλίες, έχοντας έτσι την ευκαιρία να επιδείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες.
- ΔΡΟΜΟΣ - SCALE
Περιγραφή αναλυτικά του δρόμο Αρμονικό μινόρε
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΡΜΟΝΙΚΟΣ ΜΙΝΟΡΕ είναι δρόμος δυτικός που συναντάται παντού. Ιδιαίτερα προσφιλής και στο ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ. Έχει άμεση συγγένεια με τον ΔΡΟΜΟ ΝΙΑΒΕΝΤΙ και η μόνη διαφορά τους έιναι η τέταρτη βαθμίδα που στον ΝΙΑΒΕΝΤΙ αυξάνεται για να σχηματίσει τριημιτόνιο με την πέμπτη ( 3Η ), για να δώσει έτσι μια πιο ανατολίτικη υφή.
ρε-μι-φα-σολ-λα-σιb-ντο#-ρε
Η τονική ακολουθία του είναι η εξής:
Τ-Η-Τ-Τ-Η-3Η-Η
Σχηματίζει τριημιτόνιο η έκτη βαθμίδα με τον προσαγωγέα.
Για να μετατρέψουμε οποιαδήποτε Κλίμακα Φυσικού Μινόρε σε αντίστοιχη Αρμονικού Μινόρε απλώς ανεβάζουμε την 7η νότα κατά ένα ημιτόνιο.
Πχ για να μετατρέψουμε την G μινόρε φυσικό σε G μινόρε Αρμονικό μετατρέπουμε την F σε F#.
Το χαρακτηριστικό της ελάσσονος αρμονικής είναι το τρι-ημιτόνιο μεταξύ VI – VII (όξυνση του προσαγωγέα).
Προσαγωγέας είναι η VII νότα μιας κλίμακας ή πιο απλά η προτελευταία νότα της κλίμακας.
Για μεγαλύτερη εξάσκηση μελετήστε την παρακάτω φωτογραφία με όλες τις κλίμακες Αρμονικού Μινόρε στις οποίες έχουμε τεράστιο ελληνικό ρεπερτόριο.
ντο-ρε-μιb-φα-σολ-λαb-σι-ντο
ρε-μι-φα-σολ-λα-σιb-ντο#-ρε
μι-φα#-σολ-λα-σι-ντο-ρε#-μι
φα-σολ-λαb-σιb-ντο-ρεb-μι-φα
σολ-λα-σιb-ντο-ρε-μιb-φα#-σολ
λα-σι-ντο-ρε-μι-φα-σολ#-λα
σι-ντο#-ρε-μι-φα#-σολ-λα#-σι
Παρουσίαση του δρόμου
Αρμονικό μινόρε σε πεντάγραμμο

Παρουσίαση του δρόμου Αρμονικό μινόρε απο τον Χρήστο Νικολόπουλο
Παρουσίαση του δρόμου Αρμονικό μινόρε
- ΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ - TONALITY
Οι γλάροι – Oi glaroi
Γυναικειος ΣΟΛ- , Αντρικός ΡΕ-
Η λέξη τονικότητα έχει τις έννοιες του: ‘’ τόνου μιας κλίμακας’’ του ‘’ τονικού μουσικού συστήματος’’ και πως ένα μουσικό κομμάτι περιφέρεται γύρω από το τονικό κέντρο.
Στη μουσική ως τονικότητα ορίζεται η οργάνωση της μελωδίας γύρω από ένα τονικό κέντρο. Στην περίπτωση μας, όταν αναφερόμαστε για τονικότητα, θα αναφερόμαστε είτε στην κλίμακα στην οποία είναι χτισμένη η μελωδία είτε στην τονικότητα (ή όπως και αρκετοί, ακόμα και το παραπάνω on line λεξικό -λανθασμένα!! στο κλειδί ) ενός μουσικού οργάνου.
Ένα μουσικό κομμάτι γραμμένο σε τονικότητα ματζόρε βασίζεται στην κλίμακα ματζόρε και ένα μουσικό κομμάτι γραμμένο σε τονικότητα μινόρε βασίζεται στην κλίμακα μινόρε.
- OUR SPONSORS
- SOURCE
- Wikipedia: Bouzouki
- Youtube: Bouzoukispace